La Comissió Europea retira la seva proposta sobre el ‘roaming’

El President de la CE, Jean-Claude Juncker, ordena treballar en un nou esborrany.

Tot just uns dies després de la publicació, la Comissió Europea ha decidit retirar, en una decisió molt poc habitual, la seva proposta sobre la nova regulació per al ‘roaming’.

“Un esborrany preliminar va ser publicat el 5 de setembre de 2016. Els serveis de la Comissió, seguint les instruccions del president Juncker, ho han retirat i treballen en una nova versió”, explica un breu comunicat publicat ahir a la nit per la Comissió Europea en una de seves pàgines web. Una rectificació difícil de localitzar però de gran importància. Aquesta setmana, l’equip de Juncker va fer la primera proposta per al futur ‘roaming’ (el servei proporcionat per les operadors i que permet als seus clients tenir veu i dades a l’estranger, però a un preu molt superior al de les tarifes nacionals) , que haurà de desaparèixer al juny de 2017, almenys tal i com el coneixem ara.

La Comissió Europea és l’encarregada de fer una proposta tècnica, i la seva primera idea, la d’aquesta setmana, va generar una enorme controvèrsia i la protesta d’organitzacions de consumidors i de parlamentaris.

Pla Inicial

La Comissió proposava en aquest esborrany, ara retirat, que durant 90 dies a l’any, com a màxim, les tarifes de ‘roaming’ desapareguessin. Però només en aquest termini, en considerar que una eliminació total o superior perjudicaria els operadors, ja que tècnicament qualsevol europeu podria signar un contracte amb una empresa de qualsevol Estat Membre i és beneficies de les seves tarifes per tot el continent. Una cosa que l’equip de Juncker (així com les capitals i les operadores) considera impensable.

“No creiem que sigui restrictiu, compleix amb les necessitats dels europeus, que de mitjana viatgen menys de tres mesos a l’any a un altre Estat membre, va defensar la portaveu comunitària Nathalie Vandystad.” La mitjana de dies a l’estranger és de 12 a l’any “, va insistir el portaveu cap de Juncker, Margaritis Schinas, tot just uns dies després. Aquesta limitació, que sembla anar contra la idea i l’esperit d’un mercat únic digital, on béns i persones s’haurien de poder moure lliurement, sembla estar sent revisada ara mateix .

Les tarifes previstes per després de juny de 2017 són substancialment més baixes, però molts, fins i tot en el propi edifici Berlaymont, es van mostrar decebuts. Es ‘va prometre’ la fi del ‘roaming’ i la resposta, lluny d’aquest federalisme que tant defensa el president Juncker, va ser una resposta tècnica. “Deixin-me ser molt clar: hem acabat amb el ‘roaming'”, va assegurar fa tot just uns dies Schinas des de la tribuna de premsa de la Comissió a Brussel·les. Una idea que, no obstant això, el seu cap sembla qüestionar i està disposat a esmenar.

Durant més d’una dècada, la Comissió ha treballat durament per reduir els càrrecs de ‘roaming’ imposats als viatgers europeus. Des de 2007, els preus del ‘roaming’ han baixat més d’un 90%. Quan el Parlament Europeu i el Consell es van posar d’acord en la nostra proposta per abolir els càrrecs, ens van demanar que definíssim unes mesures per a evitar que els serveis de ‘roaming’ és fessin servir per a altres coses que no fossin viatges diaris, l’anomenada política d’ús just. És presentarà una nova proposta aviat “, ha afegit la portaveu.

Font El Mundo  PABLO R. SUANZES

Comparteix

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *