Cobrar per cedir les seves dades

Gir en la guerra de Telefónica contra Facebook i Whatsapp: planteja que l’usuari pugui cobrar per cedir les seves dades

La guerra oberta de les telecos contra les plataformes d’Internet continua, tot i que sembla que ara l’estratègia serà diferent. Després de reclamar en repetides ocasions que es reguli a empreses com Facebook o Whatsapp amb normes similars a les seves i plantejar el cobrament d’un cànon per l’ús de les seves xarxes, ara Telefónica planteja que siguin els usuaris els que decideixin si cedeixen les seves dades gratis o si per contra volen cobrar a aquestes companyies.

La ‘teleco’ vol crear una plataforma que compili les dades dels seus usuaris i que aquests decideixin el que es comparteix amb les empreses, i arribat el cas puguin cobrar per això.

TELEFONICA-MOVISTAR

José María Álvarez Pallete, president de Telefónica, ha anunciat que la companyia està desenvolupant una plataforma en què els seus clients puguin tenir coneixements de les seves dades. Ho ha dit en el marc del 30 trobada de Telecomunicacions i Economia Digital que se celebra a Santander. Sota la denominació de “quarta plataforma”, Telefónica planeja crear una gran base de dades on es trobin les dades dels seus usuaris. Des localitzacions fins a la música que escolten, les pel·lícules que veuen o les apps que utilitzen. La plataforma permetrà als usuaris decidir quines dades volen compartir i quins no.

Aquest és un nou intent de la multinacional en la seva lluita contra les OTT, les empreses natives d’internet que es coneixen així per les sigles en anglès (over the top content) i en què s’inclouen noms tan coneguts com Facebook, WhatsApp o Google . Part del negoci d’aquestes empreses passa per utilitzar les dades dels usuaris. Telefónica ja no vol comercialitzar aquesta informació. Apunta que ells ja cobren les seves tarifes pels serveis prestats. Però sí proposa que siguin els propis usuaris els que negociïn amb aquestes companyies.

“Hi haurà un nou debat sobre qui és l’amo de les dades”, ha dit Pallete. La idea és que els usuaris siguin conscients que encara que sembli que els serveis són gratuïts, paguen per ells amb les seves dades. Encara no hi ha data concreta per al llançament d’aquesta plataforma, però serà ja per 2017 quan estigui a punt.

“Mateix servei, mateixa regulació”

 

Les grans ‘telecos’ europees han tornat a incidir que si una empresa presta un servei similar al d’una operadora telefònica hauria de tenir la mateixa regulació. A la taula rodona on també hi eren presents Vittorio Colao, conseller delegat de Vodafone, i Stéphane Richard, president d’Orange, els tres han coincidit a demanar una regulació per a companyies com Whatsapp, que també ofereix serveis de trucades per veu a través d’Internet.

Colao ha apuntat que en la regulació europea part del problema rau en el que duren els processos abans d’arribar a una normativa. Per la seva banda, Richard ha assenyalat que el temps que triguen els organismes reguladors a aprovar una operació d’una empresa de telecomunicacions són superiors als de les operacions de les OTT, encara que aquestes siguin de grans dimensions. Ha posat com a exemple la compra de Whatsapp per part de Facebook per 21.800 milions de dòlars.

Font El Diario.es 

Comparteix

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *