Brussel·les limita l’eliminació dels recàrrecs per trucar amb el mòbil des de l’estranger durant 30 dies seguits o tres mesos a l’any.
Els usuaris podran estar més tranquils quan surtin a algun país de la UE i naveguin o parlin pel seu mòbil, però hauran de tenir cura, sobretot si són viatgers freqüents. La desaparició del roaming, el càrrec extra que cobren les companyies quan els seus abonats utilitzen el mòbil fora del seu país, tindrà els seus límits. Les operadores podran aplicar aquest recàrrec si el seu abonat passa fora més de 30 dies seguits o 90 dies en tot l’any, segons la proposta inicial de la Comissió Europea a la qual ha tingut accés EL PAÍS.
És el que s’anomena política d ‘ “ús raonable”, uns límits imposats per Brussel·les per evitar abusos, en particular que els clients facin servir la fi del roaming a tot Europa, que entrarà en vigor el 15 de juny de 2017, per aconseguir tarifes millors que les que aplica la seva operadora al seu país, establint així una competència deslleial entre operadores.
Segons aquestes directrius, cada vegada que un viatger surti a algun país de la UE ha de tornar a iniciar sessió en el seu mòbil a la xarxa domèstica, almenys, una vegada cada 30 dies, és a dir ha de tornar al seu país. Si no ho fa, l’operadora pot aplicar recàrrecs d’itinerància o la tarifa que hagi contractat per al seu ús a l’estranger.
El “roaming com a casa” (roaming like at home), com es coneix a aquest programa, també imposa límits als abonats que disposin en els seus països de plans amb trucades de mòbil il·limitades o un bo de dades. Per saber si aquestes trucades no estan subjectes a roaming, l’operador oferirà un barem consistent en la mitjana de consum de trucades dels clients d’aquesta tarifa en concret. I només dins d’aquest límit estarà lliure de recàrrecs, ja que quan es sobrepassi les companyies poden aplicar el roaming.
Així, si la mitjana són 100 minuts al mes, la companyia li cobraria a partir del minut 101, encara que no hagi esgotat els 90 dies. En el cas de les dades, si el consum mitjà mensual d’aquesta tarifa són 3 gigues, en sobrepassar aquest límit entra el recàrrec.
L’excepció està en els treballadors transfronterers. Per exemple, si l’usuari viu a Espanya però cada dia va i torna a Portugal a treballar, no li conta el termini dels 90 dies.
El temor de la UE amb aquestes directrius, que ara han de ser discutides, és que els consumidors domèstics utilitzin permanentment la itinerància apuntant-se al servei de telèfon del proveïdor més barat, independentment del seva ubicació.També s’estableixen prevencions per evitar fraus a través de múltiples targetes SIM en el mateix compte.
Període transitori
Des del passat 30 d’abril, va començar un període transitori que ha marcat la Unió Europea fins a la desaparició del roaming, el 15 de juny de 2017. En aquest període, els recàrrecs s’han reduït fins a un 75% respecte als actuals, encara que alguns operadors, com Vodafone o Orange ja han inclòs la fi del roaming en alguns dels seus plans de tarifes.
La fi del roaming a la UE arriba després de més d’una dècada de dures negociacions sota la pressió del poderós lobby’s de les operadores de telefonia, que van aconseguir retardar en gairebé dos anys de l’entrada en vigor d’aquesta mesura, ja que al principi el recàrrec havia d’haver desaparegut el desembre de 2015.
Font El País RAMÓN MUÑOZ
Fotos revistajoven i google